Beszámoló az első és a második Kincskereső Magyar Gyerektáborról

IMG_1497Óriási lelkesedéssel és a tavalyihoz képest még több résztvevővel zajlottak az idei Kincskereső Magyar Gyerektáborok Denverben. A tavaly nyáron elindított táborsorozat idei első két alkalma a honfoglalás és államalapítás, valamint a Mátyás király korabeli reneszánsz Magyarország világába kalauzolta a gyerekeket.

Kalandozások a honfoglaló magyarokkal – ezzel a címmel kezdődött június 2-5. között az első tábor, ahol a gyerekek csapatokba tömörülve, honfoglaló törzsekként kalandozhattak az „eurázsiai sztyeppéken”, megismerkedve a magyarok őseinek szálláshelyeivel, a jurtával és veremházzal és az általuk fogyasztott ételekkel és a korabeli életmóddal. Megtanultak tüzet rakni,  rovás írni, kipróbálhatták a nemezelés és honfoglalás korabeli ékszerkészítés mesterségét és hadijáték keretében még a besenyőkkel is megküzdöttek. A tábor második napjának programjaiba a 2-4 éves korosztály is bekapcsolódhatott, ez a nap ugyanis nyílt nap volt számukra és szüleik számára. Ezen a napon a közös néptáncban, játékban és népdaltanulásban is részt vehettek.

1

A mozgalmas napokat sok-sok népi- és csapatjáték, vetélkedő és meseolvasás színesítette. Mindezen programok levezetésében Endrődi Judit, denveri ösztöndíjas szervezése mellett további két KCSP ösztöndíjas: Veress Janka (Detroit) és Jákfalvy Kata (Portland) nyújtott szakmai, pedagógiai tudásával és fáradhatatlan munkájával pótolhatatlan segítséget. A tábor legmeghatóbb pillanata kétségtelenül a zárónap bemutatója volt, amikor a gyerekek egy rövid jelenet formájában előadták Szent István király koronázásának történetét. „Király vagyok Uram, minden magyarok királya…” – Az egyik 5 éves kisfiú szájából elhangzó szavak, majd a zárásként felcsendülő magyar Himnusz még a szervezők szemébe is könnyeket csaltak.

3

Június 10-13. között újra gyereksereg töltötte meg Denvertől északra a westminsteri klubházat: ezúttal Mátyás király invitálta meg őket Buda várába. A királyt megtestesítő KCSP ösztöndíjas, Velkey Róbert (Florida) Lányi Kristóf udvari muzsikust is magával hozta, így a gyerekek a citera mellett újabb népi hangszerekkel: a kobozzal és a népi furulyafélékkel is megismerkedhettek. Óriási élmény volt a gyerekek számára, hogy a tábor alatt élő zenei kíséret mellett tanulhattak moldvai csángó körtáncokat. A tánctanítást Velkey Róbert és Mészáros Eszter (KCSP, Minnesota) koordinálta. A tábor szervezésében egy-egy táborozó gyermek szülője is aktívan közreműködött: rajtuk állhat a táborok jövője.

2

Az ispánságokba tömörülő, öt és tizennégy év közötti gyerekek játszva és élményszerűen tanulhattak történelmünkről. Minden erejüket összeszedve vertek vissza egy-egy török támadást, majd igazi reneszánsz lakomát ültek Mátyás királlyal, ahol az udvari bolond históriás énekbe foglalva mesélt az uralkodó dicső tetteiről.

5

A lányok mézeskalácsot sütöttek, míg a fiúk bajvívó gyakorlatokon vettek részt. Kézműveskedésben ezúttal sem volt hiány: a budai királyi reneszánsz palota műhelyeiben a festett üvegablak készítésében és a bőrözés mesterségében merülhettek el a gyerekek, akik el is készítették saját mesterremeküket. A szülőknek készített műsorban a fiúk kardforgató gyakorlatait a lányok éneke, majd a közös tánc kísérte – nagy sikert aratva a nézők körében.

6

A Kincskereső Magyar Gyerektáborok célja, hogy a Coloradóban élő magyar gyerekek élményszerűen, játékosan találkozzanak magyar történelmünkkel, hagyományainkkal, népszokásainkkal, mesterségeinkkel, gazdag zenei világunkkal és táncainkkal; mindeközben természetesen fejlesztve magyar beszéd- és íráskészségüket és erősítve közösségi összetartozásukat. Colorado magyarsága, távol a nyugati és keleti partoktól mondhatni szórványban él, így a lehetőségek is jóval korlátozottabbak. Nagy szükség van tehát ilyen intenzív impulzusokra, amelyek remélhetőleg hosszú távon is nyomot hagynak a gyerekekben – a számukra szintén otthont jelentő amerikai közegben is.

4

Köszönet a tábor szervezőinek és segítőinek: Veress Jankának, Jákfalvy Katának, Mészáros Eszternek, Velkey Róbertnek, Lányi Kristófnak, valamint Katona Csillának, Hulpke Kingának, Wilkinson Robertának, Kiss Évának és Anderson Mónikának.

,

Comments are closed.