Jótékonysági filmklub volt Denverben

IMG_5835Hosszú idő után először filmklubot rendeztek június 25-én este, Denverben. A régi hagyományt felelevenítendő filmesten Török Zoltán Vad Magyarország című filmjét mutatták be, mely már nemcsak a hazai, de a nemzetközi porondon is kiemelkedő sikereket ért el. A jótékonysági célú rendezvényen adományokat gyűjtöttek a magyarországi árvízkárosultak javára.

A Coloradói Magyar Klub idősebb tagjai tudják, hogy valójában nem ez volt az első filmklub az itteni közösség életében. Régen ugyanis rendszeres időközönként tartottak magyar filmklubokat, de ez a hagyomány aztán később megszakadt. Reméljük, hogy az „adásszünet” csak mostanáig tartott. A most újrainduló kezdeményezés célja ugyanis, hogy ezt a régi közösségi programot felélessze.

vadmagyarorszagValószínűleg keresve sem találhattunk volna tökéletesebb alkotást erre az indító alkalomra, mint Török Zoltán sokszorosan díjazott, magával ragadó filmjét, a Vad Magyarország című természetfilmet, melyet az itteniek még nem ismertek. A hatás várakozáson felüli volt: a jelenlévőket szó szerint magával sodorta a Duna, a Tisza, az ártéri erdők és a hortobágyi Puszta vadvilága. Nem kevés nézőnek csalt könnyeket a szemébe a film és sokan fülükben a Madárka, madárka… lágy dallamával tértek haza. Ahogy az egyik meghatódott édesanya mondta: „…tudod, a honvágy… Én ma ezzel a filmmel fogok álmodni.” Külön öröm volt, hogy az esemény minden korosztályból magához vonzotta az érdeklődőket: a néhány 4-5 éves gyerektől, a fiatal anyukákon át az akár 50 éve itt élő idősebb generáció tagjai is eljöttek.

Az este során adományokat gyűjtöttek a magyarországi árvízkárosultak javára. A vasárnapi piknik után ez volt a második alkalom, hogy e kicsiny közösségben gyűjtést szerveztek, a befolyt összeget pedig a Coloradói Magyar Klub fogja eljuttatni az otthoni szervezeteknek.  A film témája és a mostani est eme nemes célja ezáltal egészen furcsa egybeesést eredményezett: hiszen amíg az egyik pillanatban azt láthattuk, hogy a víz áldást és megannyi természeti csodát hoz, addig a másik pillanatban pusztít hatalmas erejével és figyelmeztet minket, hogy valóban: azért a víz az úr…

Comments are closed.