Magyarország/USA Kettős Adóztatás

Szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény 2024. január 1-től megszűnik.
Kapcsolatba léptünk a los angelesi konzulátussal, de egyelőre még nagyon sok a kérdőjel, így ők sem tudtak biztosat mondani, hogy gyakorlatban mi fog történni.

A legtöbb tagunk az USÁ-ban él és dolgozik. Amennyiben valaki itt él de bejelentett magyarországi címmel rendelkezik a hivatalos magyar lakcímkártyán, akkor Magyarországon helyi adóügyi illetékességű személynek számít, így elvileg adóznia kell a globálisan szerzett jövedelem után is, kivéve ha az országok között életben van egy kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény.
Ez az utóbbi egyezmény az ami megszűnik 2024. január 1-től.
Témába vágó cikkek:
https://adoklub.eu/cikk/adougyi-illetoseg
https://www.rsm.hu/blog/adotanacsadas2023/09/milyen-adokovetkezmenyei-lesznek-az-amerikai-adoegyezmeny-megszunesenek

Minden egyes esetben lehetnek különbségek, és nemzetközi cégtulajdon, ingatlaneladások, stb. esetén a szituáció még bonyolultabb lehet. Javasoljuk, hogy mindenki saját maga végezze el a kutatást a témában, lépjen kapcsolatba adószakértőkkel ha szükséges, és tegye meg a megfelelő lépéseket a tapasztalatok birtokában.

*** Az alábbiakért a klub nem vállal felelősséget. ***
Magánszemélyek esetében egy valószínű megoldás lehet a magyarországi lakcím felmondása a külföldi letelepedés bejentése útján. A legegyszerűbben ez az Ügyfélkapu-n keresztül tehető meg online, ahova regisztráció szükséges. A regisztráció két lépésben történik:

  1. Ha nincs az egyénnek elektronikus személyi igazolványa, akkor a https://magyarorszag.hu oldalon a Bejelentkezés gombra kattanva az Arcképes Azonosítás menüpontot kell kiválasztani. Egy kamerás mobiltelefon a legjobb eszköz erre mert a folyamathoz szükséges lesz majd az érvényes magyar útlevél vagy személyi igazolvány lefotózása. Előzetesen elkészített képet nem lehet feltölteni. A legtöbb mobiltelefonnak több kamerája van, lehetséges hogy a folyamat során többször is kamerát kell váltani a képernyőn található gombbal. Javasoljuk hogy egy jól megvilágított helyen készüljön a kép az igazolványról, hogy az automata rendszer meg tudja különböztetni a betűket és számokat. Ezután az ügyintézővel folytatott személyes videócset után az egyén bekerül az online rendszerbe.
  2. A https://ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio oldalon vagy az E-Személyi vagy az Arcképes Azonosítás menüpontot kell kiválasztva hasonlóan az előzőekhez kell eljárni. A folyamat végén az ügyintézővel folytatott videócset során az új Ügyfélkapu felhasználónév és jelszó is bekerül a rendszerbe és kb. 10 perc után használható lesz ügyintézésre.

Az Ügyfélkapu regisztráció birtokában a https://magyarorszag.hu/ oldalon történő bejelentkezés után, a https://magyarorszag.hu/szuf_ugyleiras?id=22bf63df-a48e-4ce5-871d-ae03849de5ca&_n=kulfoldon_torteno_letelepedesi_szandek_bejelentese cím alatt lehet a külföldi letelepedési ügyintézést elvégezni.

Comments are closed.