Magyar Örökség Nap volt Denverben

1Soha nem látott sorok a lángosért, gulyásért, palacsintáért, sok-sok év után először élő táncműsor, filmsátor és a regionális együttműködés szép példájaként vendégművészek kiállítása és vására a denveri Hungarian Heritage Day-en. Fantasztikus sikert könyvelhet el magának Colorado magyarsága, mert ilyen nagy érdeklődő sokaság, mint augusztus 17-én, már régen gyűlt össze a denveri Progress Parkban.

Augusztus 17-én, Szent István napjához kapcsolódó Magyar Örökség Napot és Pikniket szervezett a Coloradói Magyar Klub. Az eseményt a The Hungary Initiative Foundation támogatta, ennek köszönhetően egy kisebb fesztiválnak is beillő eseménynek lehettek részesei a coloradói magyarok. A szabadtéri rendezvényen résztvevők száma több mint kétszáz volt, de egyes becslések szerint a háromszázat is meghaladta – ami egyedülálló az itteni magyarság elmúlt éveit, évtizedét tekintve.

Az esemény szabadtéri magyar istentisztelettel kezdődött, az igét a kaliforniai Ontarióból érkező Dr. Lányi Gábor lelkész hirdette. Szimbolikus jelentősége volt annak, hogy a Denveri Magyar Református Egyház és a magyar klub ezen a napon összehangolta rendezvényeit, a Szent István napi istentisztelet valóban szép felvezetése volt a Magyar Örökség Napnak.

???????????????????????????????

A megnyitó ünnepségen ifj. Weiser Attila, a Coloradói Magyar Klub elnöke köszöntötte az akkorra már jelentős számban összegyűlt résztvevőket, majd felolvasta Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyarországról küldött köszöntő sorait. A megnyitó beszédet a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasának rövid beszéde és citerajátéka, majd Steve Borbás, az Albuquerqueben működő magyar klub elnökének beszéde követte, aki az új-mexikói magyarság nevében köszöntötte a jelenlevőket. Végül Dr Lányi Gábor lelkész ünnepi gondolatai, a denveri gyerekek Szent István napi éneke és egy denveri magyar kislány megható éneke zárta a megnyitót.

IMG_1497

A Heritage Day tulajdonképpen az elmúlt nyár coloradói eseményeivel is szorosan összefüggött, elsősorban a színpadi műsor és a résztvevők tekintetében. A denveri gyerekek a júniusi Kincskereső Magyar Gyerektáborokban, valamint az Estes Park-i családi tábor során moldvai táncokat és csíki népi játékokat tanulhattak, ebből állt össze egy közel tíz perces műsor, amelyet nagy sikerrel mutattak be a közönségnek.

IMG_1497

Az április óta tartó citeraoktatás is meghozta gyümölcsét: három kis növendék mutatott be gyermekdalokat énekkísérettel. A színpadi műsor fénypontja a kanadai Edmontonból, valamint Chicagóból érkezett táncosok műsora volt. A chicagói Borozda Táncegyüttes táncosai, Mihály Lisa és Horváth Tibor mezőségi és szatmári, az edmontoni Csárdás Táncegyüttes táncosai, Tóth-Vörös Patrícia és Vörös Sándor pedig rábaközi és küküllőmenti táncokat mutattak be. A fantasztikus bemutató osztatlan sikert aratott a közönség körében, a gyerekek nagy része pedig először láthatott élőben magyar néptáncot. A két táncos pár közös zárószáma egy kalotaszegi táncrend volt, amit egy rövid tánctanítás követett.

IMG_1497

Mindeközben igazi vásári hangulat kerekedett a színpad körül: Steve Borbás és Tóth Lajos új-mexikói magyar művészek festmény- és ékszer kiállítása és vására nagy érdeklődésre tartott számot. A látogatók magyar népművészeti vásárban néprajzi tárgyakat, szőtteseket, kerámiákat és viseleteket is vásárolhattak.

IMG_1497

A sült kolbász, lángos, palacsinta és gulyásleves után a desszertet a magyar cukrászsütemények: dobostorta, zserbó, beigli és különféle aprósütemények adták. Mindezt a Sweet European Treats magyar cukrász vállalkozás jóvoltából.

IMG_1497

Reméljük, hogy az elmúlt hetekben, Coloradóban szervezett események mérföldkövekké válnak – a programok sikere mindenképpen biztató jel. Az estes parki tábor – ami tényleg sok családot összehozott – reméljük, hagyománnyá válik, a Kincskereső Magyar Gyerektáborok pedig idénre az egyik legfontosabb gyerekprogrammá nőtték ki magukat. Az első Hungarian Heritage Day igazi hozadéka a színes programokon jelentősen túlmutat. Összehozta a magyar családokat, időseket, fiatalokat, tíz-tizenöt éve nem látott klubtagokat, és ami az egyik legfontosabb: a kultúra mezején kapcsolat teremtődött a vadnyugati régió: a coloradói és új-mexikói magyarok között. Közösséget építünk, kultúrát közvetítünk, hagyományt éltetünk, magyarságot erősítünk – reméljük, hogy ez lesz a mottója a következő éveknek is itt, a Vadnyugaton.

Ebdrődi Judit

Comments are closed.