Hungarian High Altitude Flour – A denveri „magyar” malom története

lisztDenver élelmiszerüzleteiben a lisztek között válogatva azonnal megakad az ember tekintete a polcokat egyértelműen uraló liszt márkanevén: Hungarian High Altitude Flour. Vajon mit keres magyar elnevezésű liszt az amerikai háztartásokban? Valóban magyar lisztről van szó, vagy csak az elnevezése utal valamiféle történelmi előzményre? Ezeknek az izgalmas kérdéseknek járunk utána az alábbiakban.

Denver 7700 láb (2346m) tengerszint feletti magasságon fekszik, ahol a magasság már erőteljesen befolyásolja a sütési alapanyagok, a kenyér- és süteménytészták „viselkedését”. Ilyen magasságban a tészta elég kényes, előfordulhat, hogy nem jön fel, vagy éppen hirtelen összeesik. Az ún. „high altitude” lisztek ezekben az 5000 láb (1500m) magasság feletti térségekben használatosak. Legnépszerűbb fajtája a Hungarian High Altitude Flour, mely nem Magyarországról származik, de nevében utal arra a Magyarországon kifejlesztett technológiára, amelyet közel 130 éve itt is alkalmaztak, a denveri Hungarian Flour Mill-ben. Ennek a lisztnek az egyik a különlegessége, hogy a nagy magasságú térségekben (Colorado, Montana, Utah) termesztett, úgynevezett „hard wheat” gabonából őrlik.

IMAG3792

A Hungarian Flour Mill alapítója J. K. Mullen, ír származású amerikai üzletember, korának nagy filantrópusa volt. Gyerekkorában emigrált családjával Amerikába és húsz éves korában már Oriskany Falls falu malmának a vezetője lett. Az 1860-as évek végén nyugatra ment a malmokat tanulmányozni. Így érkezett 1871-ben Denverbe, ahol nem sokkal később, 1875-ben megnyitotta első saját malmát. 1882-ben a korszak új, Magyarországon kifejlesztett hengeres őrlési technológiájának mintájára (Hungarian high milling) alapította meg a Hungarian Flour Mills névre keresztelt malmot, mely később a mai Denver Auraria városrészének egyik legnagyobb ipari egységévé vált.

millesamalom

J.K. Mullen és az 1882-ben alapított denveri malom

Az elbeszélések szerint Mullen volt személyesen Magyarországon, ahol a magyar technológiával megismerkedett. A silókhoz a magyarok által kifejlesztett gabona-elevárort (grain elevator) használt, melyet Hungarian Elevatornak nevezett. Mullen malmai a magyar technológia segítségével a korábbinál finomabb és fehérebb lisztet tudtak előállítani. Mullen, a malom bővülésével további földeket és gabonatárolókat vett, több millió dolláros malombirodalmat alakítva ki ezzel a nyugati part és Kansas között.

Co_Millingand Elevator Co

1885-ben hozta létre a Colorado Milling and Elevator Company-t. Szerte Colorado, Nebraska, Kansas, Utah, Idaho és Oregon államokban voltak ennek a hatalmas vállalatnak földjei, malmai és tároló épületei. Ennek is köszönhető, hogy Denver ebben az időszakban a nyugati régió malomipari központjává nőtte ki magát.

Hungarian_LH

A szóbeszéd szerint Mullen kikötötte, hogy a Hungarian Flour Mill nevet a jövőben sem lehet megváltoztatni. Talán ennek köszönhető, hogy ma is Hungarian Flour néven vásárolhatjuk meg az üzletekben. A Hungaria Flour lisztet ma a ConAgra Mills vállalat gyártja.

kamion

Commerce City, 2013

A belvárosi malomépületet már elbontották, de a külvárosi (Commer City) silók oldalán korábban sokáig szerepelt a Hungarian Flour óriásfelirat, melyre még az itteni magyarok is emlékeznek. Az épületek itt még ma is használatban vannak.

Hungarian Flour MIll 1965 1982

Hungarian Flour Mill, Denver, 1965. és 1983. 

Endrődi Judit

Comments are closed.