„Édesanyám, virágosat álmodtam” – Anyák napi ünnepség Coloradóban

Anyak napja9

Május 5-én – az otthoni magyar hagyományokat követve – a hónap első vasárnapján került sor az édesanyák köszöntésére a coloradói magyarok körében, Denverben. A Coloradói Magyar Klub által szervezett programra szép számban jöttek el – még a távolabbi városokból is – a szülők, nagyszülők és gyermekek, hogy barátaik és a magyar közösség körében, magyar versekkel, magyar muzsikával köszöntsék az édesanyákat.

IMG_4446

A gyerekek vidáman kiáltották: „aki nem tud táncolni, menjen haza aludni!” és már kezdődhetett is az aprók mulatsága – mely többségüknek valóban életük első néptáncos élményét jelentette. A délelőtt 11 órakor kezdődő, közel négy órás eseményen lehetőségük volt a gyerekeknek kis kézműves foglalkozás keretében ajándékot készíteni, mígnem rövidesen egészen az övék lett a főszerep: versekből, énekekből álló műsorral köszöntötték az anyukákat és a nagymamákat. Közös éneküket élő citeraszó és az anyukákról készült diavetítés kísérte.

DSCN5800A mintegy négy órás program közepére – mire mindenki megtöltötte a bendőjét a finom „magyaros” étkekkel – már igazi táncos hangulat kerekedett. Ez az élmény ugyanakkor a felnőttek számára is fontos üzenetet közvetít: magyar anyanyelvünk és zenei anyanyelvünk éltetésével, közösségmegtartó erejével valóban „virágosat álmodhatnak” a jövőben az itteni magyarok.

Endrődi Judit

Comments are closed.