Rólunk

IMAG0941A Coloradói Magyar Klubot 1963-ban alapították a Coloradó államba emigrált magyarok. A Klub alapító oklevelét 1963. január 27-én írta alá a 23 alapítótag, az alapító közgyűlést 1963. február 24-én tartották. Az 1963-as alapszabályban a következőképpen foglalták össze a közösség céljait:

 “Az egyesület célja az amerikai és az emigrációs kultúrkapcsolatok kiépítése és elmélyítése, küzdelem Magyarország szabadságáért és igazságáért, a magyar nemzeti jelleg és erkölcs megóvása, valamint a tagok testi egészségének és erejének ápolása.”

A klub megalakulása előtt már voltak magyar szervezetek Denverben (Református Biztosító Intézet helyi tagozata, Coloradói Magyar Egyesület), de ezek a ’60-as évek elején már csak kevés tevékenységet fejtettek ki. A magyarság legaktívabb magvát ezekben az években az 1956-ban alakult fiatal magyar focicsapat adta, akik rendszeresen szerveztek bálokat, ünnepélyeket is. Ezek a fiatalok határozták el 1962-ben, hogy új magyar egyesületet alapítanak.

Klubunk idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Büszkén mondhatjuk, hogy azokhoz a célokhoz, melyeket magyarságunk megőrzése és magyar honfitársaink segítése érdekében fogalmaztunk meg az emigráció első éveiben, máig hűek maradtunk.

Klubunk évente számos programot szervez, hogy a Coloradóban élő magyarokat összefogja, közösséget adjon számukra. A kezdetek óta közösen ünnepeljük nemzeti ünnepeinket (elsősorban március 15-ét és október 23-át), nyaranta két pikniket szervezünk és támogatjuk a gyerekprogramokat (gyerekjátszóház, Mikulás ünnepség, Anyák napja, gyerektáborok, stb.), családi és egyházi rendezvényeket is.

3 Responses to Rólunk

 1. Andrea Escaffi-james június 4, 2015 at 2:57 #

  Good Afternoon,
  I am in the process of applying for Hungarian citizenship and am looking for a person who is fluent enough in Hungarian (and English) to help me with the paperwork. I will pay them for their time.
  Does your club have anybody who would be interested in doing this? A college student or senior citizen who may be interested?

  I am sorry to solicit, but Hungarian isn’t a very common language around where I live (Westminster, CO).

  Than you sincerely,

  Andrea

  • Monika Anderson szeptember 3, 2015 at 3:51 #

   Dear Andrea,

   Several of our members would be happy to help you. If you write to our community e-mail list, which is colorado@huclub.org , it will go out to all our members and somebody will most likely get back with you.

 2. Adi július 31, 2015 at 8:59 #

  Hi Andrea
  I am interested to learn about the way of getting the Hungarian citizen ship
  Adi

Leave a Reply